Arvonlisävero – Milloin maksetaan ja paljonko?
Arvonlisävero on yrittäjille tuttu vero, jonka me myös kuluttajina maksamme lähes aina ostaessamme erilaisia palveluja ja tuotteita. Arvonlisävero eli lyhennettynä ALV on ns. kulutusvero, joka lisätään palvelun tai tuotteen verottomaan hintaan. Arvonlisänveron ideana on verottaa arvonlisää, joka on myyntihinnan ja ostohinnan erotus.
Suomessa käytetyt ALV-kannat
24 % | Yleinen verokanta |
14 % |
Elintarvikkeet, ravintola- ja ateriapalvelut ja
eläinten rehut (ei eläimet, juomavesi, alkoholijuomat ja tupakka) |
10 % |
Henkilökuljetukset Kirjat Liikuntapalvelut Lääkkeet Majoituspalvelut Elokuvanäytökset sekä kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien sisäänpääsymaksut Televisio- ja yleisradiotoiminnasta saadut korvaukset Vähintään kuukaudeksi tilattujen sanoma- ja aikakauslehtien myynnit |
0 % |
Arvonlisäverottomien
vesialusten myynti, vuokraus ja rahtaus ja näihin aluksiin kohdistuvat
työsuoritukset Jäsenlehtien ja mainosten veroton myynti yleishyödyllisille yhteisöille Varastointimenettelyihin liittyvä veroton myynti (verovarasto alvissa) Vienti EU-alueen ulkopuolelle Tavaran myynti EU-maihin arvonlisäverovelvollisille ostajille Muut kansainväliseen kauppaan liittyvät tavaroiden ja palvelujen myynnit, esim. veroton myynti diplomaateille ja kansainvälisille järjestöille. |
Vapautus |
Terveyden- ja
sairaanhoito Sosiaalihuolto Yleissivistävän koulutuksen ja ammattikoulutuksen palvelut Rahoitus- ja vakuutuspalvelut (ei kuitenkaan tallelokeroiden vuokraus ja neuvontapalvelut) Arpajais- ja rahapelipalvelut Tietyt esiintymispalkkiot Tekijänoikeudet Kiinteistöjen ja osakehuoneistojen myynti ja vuokraus Postin yleispalvelut |
Luettelon lähde: https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Kulutusverot/Arvonlisavero/
Käänteinen arvonlisävero
Rakennusalalla on vuodesta 2011 alkaen ollut käytössä käänteinen arvonlisävero, jolloin arvonlisäveron tilittää poikkeuksellisesti ostaja, koska normaalisti myyjä tilittää arvonlisänveron valtiolle.
Miksi rakennusalalle on säädetty käänteinen arvonlisävero?
Tämä johtuu siitä, että rakennusalalla on esiintynyt harmaata taloutta ja verojen tahallista välttelyä. Rakennusalalle tyypilliset pitkät ja nopeasti vaihtuvat kansainväliset aliurakoitsijaketjut ovat mahdollistaneet arvonlisäverojen välttelyn. Käänteisellä arvonlisänverolla pääurakoitsija vastaa arvonlisäveron tilittämisestä.
Miten ja milloin alv pitää maksaa? Milloin ei tarvitse maksaa alv?
Arvonlisäverojen maksut hoituvat kätevästi verohallinnon OmaVero-nettipalvelun kautta.
Mikäli olet aloittamassa uutta yritystä ja liikevaihtosi jää alle 10 000 euron tilikaudessa, ei sinun tarvitse maksaa arvonlisäveroa eikä sinun tarvitse ilmoittautua arvonlisävelvolliseksi. Mikään ei kuitenkaan estä sinua rekisteröitymästä arvonlisävelvolliseksi silloinkaan.
Jos liikevaihtosi on yli 10 000 euroa, mutta kuitenkin alle 30 000 euroa tilikaudessa, ei sinun tarvitse tilittää arvonlisäveroa kuukausittain tai kvartaaleittain (neljännesvuosittain). Voit silloin hyödyntää valinnaista verokautta, jolloin arvonlisäilmoitus ja maksu suoritetaan kerran vuodessa, mikä helpottaa mm. kirjanpitoa.
Lisäksi liikevaihdon ollessa alle 30 000 euroa tilikaudessa (eli vuodessa), voit saada arvonlisäveron alarajahuojennusta, mutta se sinun on laskettava itse.
Liikevaihdon ollessa esimerkiksi 30 000 – 100 000 euroa tilikautta kohden, voit maksaa arvonlisänveron halutessasi neljännesvuosittain. Liikevaihdon ylittäessä 100 000 euroa tilikautta kohden pitää arvonlisävero maksaa jokaisen kuukauden 12. päivään mennessä.
Mikä yrityksesi liikevaihto on alle 500 000 euroa, on 1.1.2017 alkaen ollut mahdollista tilittää myynnistä suoritettava arvonlisävero ja ostoista vähennettävä arvonlisävero maksuperusteisesti.
Maksuperusteisesti tilitettävä arvonlisävero parantaa yrityksesi maksuvalmiutta, mikä on lakia tehdessä ollut sen ensisijainen tarkoitus.
Lakiuudistus kirjaimellisesti aikaansai sen, että sinun ei ole pakko enää tilittää veroja etukäteen eli ennen kuin asiakkaasi on maksanut arvonlisäveroa sisältävän laskun sinulle.
Toisin sanoen, jos esimerkiksi lähetät asiakkaallesi 31. heinäkuuta laskun maksuehdolla 60 pv netto ja lasku maksetaan 29. syyskuuta, niin sinun ei maksuperusteisessa arvonlisäverotuksessa tarvitse tilittää arvonlisäveroa kuin vasta 12. marraskuuta. Ennen lakiuudistusta arvonlisävero olisi langennut tilitettäväksi jo 12. syyskuuta eli ennen kuin asiakkaasi maksoi laskun sinulle!
Uuden yrittäjän täytyy kuitenkin ehdottomasti muistaa ja huomioida, että ensimmäisen tilikauden liikevaihto muunnetaan vastaamaan vuoden (12 kk) mittaista ajanjaksoa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos esimerkiksi perustat yrityksesi kesällä ja puolen vuoden (6 kk) liikevaihto on 6000 euroa, niin olet arvonlisävelvollinen, koska puolen vuoden liikevaihto muunnettuna laskennallisesti kokonaisen vuoden liikevaihdoksi on 12 000 euroa, joka ylittää alv-alarajan, joka on 10 000 euroa.
Maksuprosessi
Tilittäessäsi arvonlisäveroa valtiolle sinun täytyy huomioida, että verohallinnolle maksetaan 2 kuukautta aikaisemman kuukauden laskutuksessa syntyneet arvonlisäverot.
Esimerkiksi syyskuun 12. päivä tilitetään kaikki heinäkuussa laskutetut arvonlisäverot vähennyskelpoisten ostojen arvonlisäverolla vähennettynä.
Mikäli annat asiakkaillesi huomattavan pitkiä maksuehtoja, kuten 30–60 päivää netto, on sinulla oltava tarpeeksi pelivaraa pankkitililläsi arvonlisäverojen tilitystä varten, koska jos käy niin, että asiakkaasi jättää laskun eräpäivänä maksamatta, täytyy sinun kuitenkin maksaa arvonlisävero laskutetuista laskuista.
Kun maksuehdot ovat pitkiä, on suositeltavaa käyttää laskurahoitusta, koska se on helpoin tapa saada kassan kierto reaaliaikaiseksi, jolloin saat rahat nopeasti jopa laskutuspäivänä, eikä sinun tarvitse murehtia maksaako asiakkaasi ajoissa vai ei. Esimerkiksi Rahoittamo tarjoaa joustavaa laskujen myyntiä ilman vuosimaksua ja voit myydä laskuja tarpeen mukaan.
Kannattaako itse laskea ja maksaa arvonlisäverot?
Mikäli olet ajatellut itse hoitaa kirjanpidon, täytyy sinun erityisen tarkasti perehtyä arvonlisäverotuksen poikkeussääntöihin. Sinun täytyy huomioida poikkeukset koskien esimerkiksi edustusmenoja ja ulkomaankauppaa sekä arvonlisäveron alarajahuojennukset ja esimerkiksi käännetty verovelvollisuus rakennusalalla.
Jos ajattelisin itseäni uuden yrityksen perustajana, ottaisin yhteyttä tilitoimistoon, koska pienen osakeyhtiönkin kirjanpidon saa nykyään alle 100 €/kk monesta pienestä tilitoimistosta ja sinun ei tarvitse silloin ”tankata” uutta tietoa jatkuvasti, vaan voit keskittyä täysin omaan ydinliiketoimintaasi ja yrityksesi kannattavaan kasvattamiseen.