Asiakaspalvelu arkisin 9–17
0207 342 642

Blogi

Kaksi ihmistä, joista toinen pitää peukkua ylös ja toinen pitää peukkua alas.

Toiminimen plussat ja miinukset

//
Posted By
/
Categories

Uusin blogimme käsittelee yrittäjänä työskentelyä niin sanottuna toiminimenä eli virallisemmin yksityisenä elinkeinoharjoittajana. Asia on sinulle ajankohtainen, jos olet perustamassa uutta yritystä tai harkitsemassa vanhan toiminimesi muuttamista esimerkiksi osakeyhtiöksi. Tällöin joudut harkitsemaan eri yritysmuotojen välillä miettien mikä voisi olla sinulle luontevin vaihtoehto.

On tärkeää tiedostaa, että toiminimi ei ole juridisesti erillinen yhtiö, koska toiminimenä olet itse henkilökohtaisesti yksityinen elinkeinonharjoittaja, jolloin yrityksesi ja sinä itse olette yksi ja sama juridinen yksikkö, jolloin yritystoimintasi varat ja velat ovat automaattisesti sinun henkilökohtaisia varojasi ja velkojasi.

Yhtiöitä ovat muun muassa avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja osakeyhtiö, jolloin yrittäjä ja yhtiö ovat erillisiä juridisia yksiköitä.

Toiminimen plussat

+ Helppo perustaa ja lopettaa

  • Toiminimen perustaminen on tehty helpoksi ja voit perustaa toiminimen netissä vain 10 minuutissa, jonka jälkeen asian viranomaiskäsittely kestää yleensä pari päivää. Netissä toiminimen perustaminen maksaa 60 euroa ja maksu suoritetaan samalla kun olet allekirjoittanut toiminimihakemuksesi pankkitunnuksillasi. Jos ajatuksena on perustaa toiminimelle myös erillinen aputoiminimi, se maksaa myös 60 euroa. Voit lukea lisää aputoiminimestä tästä linkistä.

+ Edullinen ja helppo kirjanpito (yksinkertainen kirjanpito)

  • Yksityisen elinkeinoharjoittajan eli toiminimen kirjanpito on osakeyhtiöön verrattuna huomattavasti helpompaa ja pystyt hoitamaan sen jopa itsekin, kun perehdyt asiaan. Jos suunnitelmissasi on tulevaisuudessa muuttaa toiminimi osakeyhtiöksi ja aiot tehdä kirjanpitosi silloinkin itse, niin silloin sinun pitää opiskella asiaa perusteellisesti osakeyhtiön kirjanpidon monimutkaisuuden vuoksi.
  • Suositeltavampaa on, että otat tilitoimistoon yhteyttä, joka hoitaa yrityksesi kirjanpidon. Suosittelemme esimerkiksi Pluscom taloushallinto Oy:tä hoitamaan yrityksesi kirjanpitoa.

+ Ei tarvitse tehdä tilinpäätöstä.

  • Jos ajatuksena on opiskelujen, töiden tai muiden henkilökohtaisten syiden vuoksi joskus laittaa toiminimi tauolle ja mahdollisesti jatkaa muutaman vuoden päästä uudelleen, niin silloin riittää, että lisäät toiminimen veroilmoitukseen ”ei toiminnassa”.

+ Yrityksen rahat ovat omia henkilökohtaisia varoja ja velkoja

  • Sinulla on ”vapaa” rahankäyttöoikeus eli kun haluat nostaa käyttörahaa toiminimen varoista, sinun ei tarvitse nostohetkellä maksaa siitä ansiotuloveroa, koska vero muodostuu koko vuoden tuloksestasi jälkikäteen laskettuna. Toisin sanoen, kun nostat rahaa omaan käyttöösi, se ei vaikuta toiminimesi kirjanpidolliseen tulokseen eikä nostoa kirjata kuluksi kirjanpidossa.

+ Melko isoakin liikevaihtoa voi pyörittää toiminimellä, mutta jos myöhemmin haluat muuttaa toiminimesi osakeyhtiöksi, käy se helposti asiantuntevan tilitoimiston avulla.

YouTube video
Toiminimen verotus: Väistä veromokat

Miinukset

– Palkanmaksun byrokratia on sama kuin osakeyhtiöissä

  • Vaikka toiminimen ”pyörittäminen” on muutoin selvästi yksinkertaisempaa kuin osakeyhtiön, on palkanmaksussa kuitenkin samat koukerot. Työnantajana sinun pitää hoitaa työntekijöillesi palkasta pidätettävien ennakonpidätysten tilittämisen lisäksi työeläkevakuutukset, työttömyysvakuutukset, työtapaturmavakuutukset, ryhmähenkivakuutukset, sosiaaliturvamaksut.

Työeläkevakuutusmaksua eli TyEL-maksua maksaa sekä työnantaja että työntekijä jokaisesta palkasta.

Työntekijän maksettava TyEL-maksu palkasta on porrastettu iän mukaan vuonna 2019:

  • 17–52-vuotiaat 6,75 %.
  • 53–62-vuotiaat 8,25 %
  • 63–67-vuotiaat 6,75 %

Työnantajan TyEL-maksu palkasta vuonna 2019:

  • Koskee 17–67-vuotiaita työntekijöitä ja on keskimäärin 17,35 %.

– Yhtiökumppanuus ei ole mahdollista omalla toiminimellä

– Henkilökohtaisen verotuksen kiristyminen

  • Kun yritystoimintasi on lopulta vahvassa kasvussa tuloksenkin osalta, niin toiminimen verotus kiristyy samalla tavalla kuin palkkatyössä olevienkin verotus ansioiden kasvaessa. Silloin yritystoiminnan siirtäminen osakeyhtiömuotoon voi olla sinulle kannattavin vaihtoehto.

Rahoittamo Oy on luotettava ja vakavarainen 100 %:sesti kotimaisessa omistuksessa oleva pankeista riippumaton pk-yritysten rahoitusyhtiö, jonka päätoimialana on laskurahoitus.