Asiakaspalvelu arkisin 9–17
0207 342 642

Blogi

Olisiko sinusta yrittäjäksi? Ajatuksia yritystoiminnan aloittamisesta.

//
Posted By
/
Categories

Olisiko sinusta yrittäjäksi? Tämä tuhannen taalan kysymys herää monelle meistä työuramme aikana. Olen tähän blogiin kerännyt ajatuksia yrittäjyydestä ja sen vaatimuksista yleisellä tasolla.

Yrittäjyys on eri tutkimuksissa koettu suomalaisten työikäisten keskuudessa negatiiviseksi uravaihtoehdoksi, koska ajatellaan, että yrittäjyys tarkoittaa taukoamatonta työskentelyä vuodesta toiseen, ylipitkiä työpäiviä, viikonlopputyötä ja taloudellista stressiä, jonka loppuhuipennuksena on epäonnistuminen.

Näin pessimistisesti ei kuitenkaan kannata ajatella, koska yrittäjyydellä voi olla myös täysin päinvastainen vaikutus elämääsi. Saat esimerkiksi laatia omat aikataulusi ja tehdä kaikki päätökset, mikä antaa vapauden tunnetta omaan tekemiseen.

Yritystä perustettaessa täytyy kriittisesti ja realistisesti arvioida oma motivaatio, taloudellinen tilanne ja liikeidea.

Lähes poikkeuksetta alkutaival on vaikein jokaisella yrityksellä, joten motivaatio ja usko omaan liikeideaan kantaa tämän ”kuoleman laaksoksi” kutsutun alkuvaiheen yli, jolloin menot ovat suuremmat kuin tulot.

Liikeidean on pakko myös olla kannattava, koska se on perusta jokaisen yrityksen toiminnan jatkumiselle.

Yrittäjyys on aina myös elämäntapa, koska yrittäjä on yrittäjä myös kotonaan työpäivän jälkeen ja hänen on aina oltava valmiudessa toimimaan asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Jos olet tottunut käymään töissä ”yhdeksästä viiteen”, voi muutos yrittäjyyden alkutaipaleella olla järisyttävä, mihin sinun on syytä psykologisesti varautua.

Hyviä ominaisuuksia yrittäjälle (sinä itse):

  • Motivaatio
  • Ammattitaito
  • Yhteistyöhalukkuus
  • Ulospäinsuuntautuneisuus (tärkeää useimmilla toimialoilla)
  • Rehellisyys
  • Joustavuus
  • Luovuus
  • Uskallus
  • Periksiantamattomuus
  • Riskienottokyky
  • Kokemus
  • Sisukkuus
  • Päättäväisyys

Muut aloittavan yrityksen perustamiseen vaaditut asiat:

  • Perheen tuki
  • Riittävät omat säästöt eli vähintään kymmeniä tuhansia euroja, jos sinulla ei ole muita tulonlähteitä yritystoimintasi lisäksi.
  • Lisärahoitus valmiiksi mietittynä
  • Pomminvarma liikeidea
  • Toimialan sosiaaliset verkostot valmiina

Yllä listattujen yrittäjän henkilökohtaisten ominaisuuksien ja resurssien osalta haluan korostaa kuitenkin sitä, että yrittäjyyden edellytyksiä arvioidaan monesti liikaa rahoitusresursseja painottaen.

Pohditaan liikaa sitä, että riittääkö oma pääoma yrityksen alkuvaiheen negatiivisen kassavirran kattamiseksi, mikä tietysti on välttämätöntä, mutta samalla unohdetaan se, että ylivoimaisesti keskeisin resurssi olet sinä itse.

Ilman kiven kovaa tahtoa ja tekemisen paloa ei yrittäjyydestä kannata haaveilla, vaikka liikeideasi oli potentiaalisesti kuinka kannattava tahansa ja omia säästöjä vaikka muille jakaa.

YouTube video

Liikeidea

Liikeidean tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa, koska ilman taloudellisesti kannattavaa liikeideaa yrittäjyydestä ei kannata haaveilla. Aloittavana yrittäjänä sinun pitää siis ensimmäisenä keksiä oma liikeidea.

Liikeideat voi erotella kolmeen kategoriaan myytäväksi ajateltua hyödykettä eli tuotetta tai palvelua kriittisesti arvioimalla.

Ensimmäinen kategoria on ”hyödyke, jonka asiakas välttämättä tarvitsee ja on valmis maksamaan siitä hyvän hinnan”.

Toinen kategoria on ”hyödyke, joka on ihan kiva”. Toisin sanoen sinä ajattelet, että palvelu tai tuote on tärkeä asiakkaillesi, mutta oikeasti kukaan ei ole valmis maksamaan siitä juuri mitään, vaikka kaikki pitävätkin tuotettasi ihan kivana.

Kolmas kategoria on ”hyödyke, jonka osaan tuottaa”. Toisin sanoen osaat teknisesti valmistaa jonkun tuotteen tai järjestää jonkun palvelun ja ajattelet, että siinäpä hyvä liikeidea, jonka osaan suvereenisti, mutta oikeasti kukaan ei tarvitse tuotettasi tai palveluasi, koska on muita toimivampia ja tutumpia vaihtoehtoja markkinoilla jo ennestään.

Liikeidean oleellisen peruskysymys on siis se, että sen täytyy pätevästi vastata kysymyksiin: Kenelle? – Mitä? – Miten? – Miksi?

”Kenelle” tarkoittaa asiakasryhmää, jolle myyt tuotettasi. ”Miten ja miksi” kaipaa vastausta siihen, että millä tavalla ja missä myyt tuotettasi. ”Mitä” tarkoittaa sitä, että tarkalleen minkälaista tuotetta tai palvelua yrityksesi alkaa myymään ja valmistamaan.

Näiden kysymysten ympärille kietoutuu kokonaisuus, jolla erotutaan toisista kilpailevista yrityksistä ja saadaan asiakas ostamaan juuri sinulta ja mahdollistetaan yrityksesi kannattava toiminta.

Sosiaaliset verkostot

Yrittäjän henkilökohtaiset kontaktiverkostot yrityksen alkutaipaleella ovat tärkeitä, koska todennäköisesti resurssisi eivät alussa ole samalla tasolla kuin kilpailijoillasi.

Arvokkain verkosto on tietysti valmiit henkilösuhteet tuleviin asiakkaisiisi, mutta voit verkostoitua myös jopa kilpailijoidesi kanssa, jolloin voit jakaa markkinatietoa heidän kanssaan ja tehdä erilaisia yhteishankkeita esimerkiksi messuilla tai alan koulutuksissa.

Sinulla voi olla myös jonkun toisen toimialan yrityksen kanssa yhteinen myyntikonsultti, joka myy tuotteitanne säästäen huomattavia kuluja pidemmän päälle.

Rahoitus

Aloittavan yrityksen on hyvin vaikeaa saada yrityslainaa ja perinteiset pankit poikkeuksetta vaativat lainan vakuudeksi yrittäjän asuntoa kasvukeskuksesta.

Vaihtoehtona oleva Rahoittamon myyntilaskurahoitus on aloittavan yrityksen kannalta helpoin tapa rahoittaa yrityksen toimintaa sen jälkeen, kun myynti on saatu käyntiin, koska saat rahoitettavista laskuista rahat laskutuspäivänä käyttöösi.

Laskurahoituksessa laskusaatavat toimivat vakuutena, jolloin sinun ei tarvitse pantata omaa asuntoasi pankille.

Loppuun haluan korostaa, että yrittäjyys ei ole ”rakettitiedettä”. Riittää, että pidät työnteosta, hoidat yrityksesi taloutta hyvin, verkostoidut ja haluat kehittää itseäsi jatkuvasti uutta opiskellen ja pysyttelet taloudellisesti kannattavissa toimintatavoissa.