Asiakaspalvelu arkisin 9–17
0207 342 642

Blogi

Kuva, jossa on pieni leikkipuutalo, kolme pientä kolikkopinoa ja yksi iso kello.

Pankkilaina vs. laskurahoitus

//
Posted By
/
Categories

Pankkilaina ja laskurahoitus soveltuvat erilaisiin rahoitustarpeisiin. Kerromme nyt hieman lisää molemmista rahoitusmuodoista ja pohdimme, missä tilanteissa laskurahoitus on paras vaihtoehto ja milloin kannattaa mieluummin turvautua pankkilainaan.

Laskurahoitus vs. pankkilaina – plussat ja miinukset

Seuraavaan listaan on tiivistetty laskurahoituksen ja pankkilainan tärkeimmät hyvät ja huonot puolet. Listan avulla voit alustavasti arvioida, kumpi rahoitusmuoto soveltuu paremmin sinun yrityksesi liiketoiminnan kehittämiseen.

Laskurahoitus:

+ Nopea. Ei pitkiä neuvotteluja. Rahat tilille jopa samana päivänä.

+ Joustava. Ei vaadi pitkäaikaista sitoutumista.

+ Helppo. Ei vaadi vakuuksia.

– Soveltuu suurten projektien rahoittamiseen vain, jos myyntisaatavia on riittävän paljon.

Pankkilaina:

+ Soveltuu hyvin suuriin kertasijoituksiin.

+ Riittävän suurina summina nostettuna pankkilainan todellinen vuosikorko jää usein matalaksi.

– Lainaa on vaikea saada. Se vaatii yritykseltä vakuuksia ja vahvaa luottoluokitusta.

– Lainan hakeminen pankista on hidasta ja vaatii neuvotteluja.

Yrityksen on nykyään vaikea saada pankkilainaa

Vuodesta 2008 asti jatkunut Euroopan talouden sekasorto on ajanut monet yritykset vaikeaan asemaan. Pankit ja muut perinteiset yritysrahoittajat vartioivat rahojaan äärimmäisen mustasukkaisesti. Tämä on johtanut myös Suomessa tilanteeseen, jossa pankit myöntävät lainaa ensisijaisesti ainoastaan yrityksille, joiden tulotaso on vakaa ja taustalla paljon vakuudeksi kelpaavaa omaisuutta.

Yhä useammin pankki ei uskalla lähteä mukaan rahoittamaan liiketoiminnan laajentamista, jos kyse on pienestä yrityksestä tai kasvuyrityksestä.

Pankit ovat yrittäneet torjua niihin kohdistettua kritiikkiä, mutta yrittäjien kanta on selvä: Lainaa on nykyään vaikea saada. Harva uusi yritys uskaltaa rakentaa tulevaisuudenkuviaan pankkilainan varaan, koska sen saaminen ei yksinkertaisesti ole kovin todennäköistä.

Kaikkein hankalimmassa asemassa ovat kansainvälistymiseen tähtäävät kasvuyritykset ja etenkin digitaalinen ala. Viime vuonna alkoi tosin näkyä jonkinlaista valoa tunnelin päässä, kun suomalaisiin startuppeihin sijoitettiin ennätysmäärä rahaa. Ulkomailta sijoituksia tehtiin erityisen paljon.

OP-ryhmä ja Euroopan investointirahasto saapuvat hätiin

Lisää helpotusta suomalaisten kasvuyritysten rahoitusalhoon on tulossa Euroopan investointirahastolta, joka on tänä vuonna luvannut takauksen 150 miljoonan euron suuruiselle lainapotille. OP-ryhmä tulee jakamaan tämän lainasumman Suomen ja Baltian pk-yrityksille.

Uuden lainan tärkeimpinä kohteina ovat perinteisen rahoituksen katvealueeseen jäävät kasvuyritykset – etenkin sellaiset, jotka tähtäävät laajentumiseen ulkomaille.

OP:n uusi pankkilaina on edullista, sillä investointirahasto antaa luotolle 50 prosentin riskinjakotakauksen. Tämä voi auttaa myös pieniä ja alkuvaiheessa olevia yrityksiä ottamaan lainaa.

Laskurahoitus parantaa maksuvalmiutta

Laskurahoitus eli myyntisaatavien myyminen rahoitusyhtiölle on yleistyvä tapa parantaa yrityksen maksuvalmiutta. Yhä useammat pk-yritykset suosivat laskurahoituspalveluja niiden nopeuden ja ketteryyden vuoksi.

Laskurahoituksessa yritys valitsee haluamansa laskusaatavat ja siirtää ne rahoitusyhtiön, kuten Rahoittamon, hoidettavaksi. Rahoitusyhtiö hoitaa laskujen eräpäivän valvonnan ja monissa tapauksissa myös tarvittavat muistutukset ja perinnän.

Asiakasyritys saa laskuun sidotut rahat välittömästi käyttöönsä. Tämä vauhdittaa kassavirtaa ja parantaa yrityksen maksuvalmiutta.

Laskurahoitus on nopeampaa ja joustavampaa kuin pankkilaina

Laskurahoitus on ketterää ja nopeaa. Rahoitukseen siirretään vain ne laskut, jotka yrittäjä itse haluaa. Kyseessä ei siis ole välttämättä perinteisen factoringin tapainen sitova sopimus, jossa koko laskutus ohjataan rahoitusyhtiölle.

Tämä tarkoittaa, että yritys voi hyödyntää laskurahoitusta aina tilannekohtaisesti ja tarpeen vaatiessa. Jos liiketoiminnan kausivaihtelut aiheuttavat väliaikaisen kassavajeen, laskujen myyminen on vaivaton tapa tasoittaa vaihtelua. Pienen vaihtelun tasoittamiseen pankkilainan hakeminen olisi turhan isotöinen prosessi – eikä muutenkaan luultavasti johtaisi suotuisaan lopputulokseen.

Toisaalta etenkin sellaisilla aloilla, joilla pitkät maksuajat ovat tyypillisiä, laskurahoitus voi mahdollistaa kasvuprojektien aloittamisen jopa kuukautta tai kahta ennen laskun eräpäivää. Hankkeiden ajoittamisen kannalta tällainen joustavuus voi olla todella merkittävää.

Laskurahoitus ei kuitenkaan pienimuotoisuutensa vuoksi kaikissa tilanteissa sovellu suurten kasvuprojektien rahoittamiseen, vaan pankkilaina voi monien yritysten kohdalla olla parempi keino. Tällöinkin laskurahoituksella on tosin paikkansa: Se turvaa yrityksen maksuvalmiutta tilanteessa, jossa sen laajemmat taloudelliset voimavarat on ohjattu kasvun tukemiseen.